• neovplyvňuje prirodzenú zrážanlivosť krvi
  • doposiaľ neboli zistené žiadne vedľajšie účinky a alergické reakcie
  • podpora zdravého krvného obehu

Paradajka, zázrak prírody

Denný príjem tzv. „antitrombotických“ potravín môže byť vhodnou a efektívnou cestou prevencie srdcovo-cievnych ochorení. Vedci predpokladajú, že pravidelný príjem niektorých prírodných zdrojov, najmä z radov ovocia a zeleniny, môže znižovať zhlukovanie krvných doštičiek, a tým predchádzať rozvoju trombotických ochorení. Jednou z takýchto rastlín je paradajka, odborne rajčiak jedlý (Lycopersicon esculentum Mill.), ktorý sa do Európy dostal v 16. storočí z Južnej Ameriky a do 18. storočia bol považovaný najmä za okrasnú rastlinu. V súčasnosti je bežnou súčasťou potravy. Jeho plody sú bohaté na množstvo látok, akými sú karotenoidy, flavonoidy, fenolové kyseliny, vitamíny a minerály. Ich obsah kolíše v závislosti od viacerých faktorov (odroda, pôda, klimatické podmienky, zrelosť, ako aj spôsob zberu a uskladnenia a spracovania). Nie všetky paradajky majú rovnaké účinky. Predpokladá sa, že za antitrombotický účinok paradajok, sú zodpovedné viaceré látky, ktoré sú prítomné vo vode rozpustnom paradajkovom koncentráte. Uvádza sa, že látky prítomné v paradajkovom koncentráte môžu ovplyvňovať zrážanie krvných doštičiek na viacerých úrovniach. Tento priaznivý antitrombotický účinok paradajok bol preukázaný mnohými štúdiami, vrátane klinických, a potvrdený zdravotným tvrdením Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA): „Vo vode rozpustný paradajkový koncentrát (WSTC) I a II pomáha udržiavať normálne zhlukovanie krvných doštičiek, čím prispieva k zdravému prietoku krvi“.

Autor: PharmDr. Silvia Fialová, PhD

Prihláste sa k odberu noviniek

Napíšte nám svoju emailovú adresu a zaradíme vás do zoznamu odberateľov newslettra.